🚑Kanamanın Durdurulması ve Dolaşımın Sağlanması

Kanın yaralanma ya da hastalıklar nedeniyle damarların yırtılması sonucu vücuttan dışarı ya da vücut boşluklarına doğru akmasına kanama denir.

Kanın yaralanma ya da hastalıklar nedeniyle damarların yırtılması sonucu vücuttan dışarı ya da vücut boşluklarına

Vücut ağırlığının 1/13'ii kandır. İnsan vücudunda bulunan kanın %20'si kanamalarla kaybedilirse hayati tehlike oluşur. Bu sebeple kanamaların durdurulması hayat kurtarma açısından çok önemlidir..

Atardamar Kanaması : Atardamarlar kalbimizden yüksek basınçla pompalanan kanı hücrelere ileten, toplardamarların tersine kol ve bacakta derinde yol alan damarlardır. Atardamardan olan kanamalarda, açık renkli kanın, yara ağzından kalp atımına uyumlu şekilde fışkırarak çıktığı izlenir. Genellikle durdurulması daha zor olan, hayati tehlike yaratan kanamalardır.

Toplardamar Kanaması:Toplardamarlar hücrelerden dönen kanı kalbe taşıyan, düşük basınçlı kan akımı olan damarlardır. Cilde yakın, yüzeysel toplardamarlar kol ve bacak, el, ayak sırtında rahatça seçilebilir. Toplardamar kesikleriyle olan kanamalarda koyu renkli, taşma tarzında kan kaçışı görülür. Çoğu kez doğrudan baskı uygulayarak kontrol altına alınabilir. Genellikle yaşamı tehlikeye sokmaz.

Kılcal damar Kanaması : Kılcal damarlar hücrelere ulaşan son damar uzantılarıdır. Çok ince olup içlerinde çok az kan bulunduğu için zedelenme, kesilmelerinde ancak sızıntı tarzında ve hafif bir kanama olur. Bir kesik ya da darbe sonrası ortaya çıkabilir. Hemen her zaman, dış müdahale olmasa bile, kendiliğinden sona erer. Hayati tehlike yaratmaz.

Kanın Aktığı Yere Göre Kanamalar

Dış kanama : Kan organlardan vücudun dışına doğru akar ve kanayan yer gözle görülebilir.

İç kanama :Kan damarlardan vücut boşluklarına doğru akar ve gözle görülemez ancak belirtiler sayesinde tespit

edilebilirler.

> Zayıf ve hızlı nazız atımı

> Soluk ve nemli deri

> Gözler donuktur ve refleks tepkiler azalır

> Baş dönmesi, baygınlık

> Susuzluk hissi

> Bulantı - kusma

> Yüzeysel ve sık solunum

> Bazen kanayan bölgede sertlik

> Organlardan kan gelmesi

Beyin kanamalarında kulak ve burundan akciğer kanamalarında ağızdan gelir.

Last updated